spre pagina principală a DMG-Lib
Acasă  · Harta site-ului  · Contact  ·

Căutare avansată   Căutare mecanism

Sudan, Gabriel (1899 - 1977)


 
Profesor roman

Pare ciudat, dar şi în matematică se pot ivi, uneori, întîmplări neobişnuite. Aceasta a fost situaţia cu o teoremă demonstrată de matematicianul român Gabriel Sudan şi care mult timp a fost atribuită altui savant, străin.
Gabriel Sudan s-a născut la Bucureşti în anul 1899, urmînd liceul „Mihai Viteazul" şi Facultatea de Ştiinţe din oraşul natal. A fost puternic influenţat de profesorii săi Dimitrie Pompeiu şi Traian Lalescu. Dînd dovada unor aptitudini matematice remarcabile, este trimis să se specializeze în matematici moderne la Gottingen (1922—1926) — pe atunci un centru mondial al matematicii, care atrăgea matematicieni de valoare de pretutindeni. Sudan obţine aici, în 1925, titlul de doctor, dar, ceea ce este poate mai important, trăieşte în atmosfera de intensă activitate creatoare, din jurul unor corifei ai matematicii moderne, ca David Hilbert — sub îndrumarea căruia îşi elaborează teza de doctorat. Anii '20 ai secolului XX au fost ani de intensă creaţie, şi chiar la Gottingen s-au iniţiat întregi domenii ale matematicii. O problemă foarte mult studiată pe atunci era problema aşa-numitelor funcţii recursive, adică a unor funcţii care se puteau calcula unele din altele, după reguli date. O clasă specială din cadrul acestora sînt aşa-numitele funcţii primitiv recursive. Sudan a demonstrat una dintre proprietăţile speciale ale funcţiilor recursive. A şi publicat rezultatul său, dar ulterior, în mod eronat, acesta a fost atribuit matematicianului F. W. Ackermann. Această situaţie a durat o jumătate de secol, pînă cînd, datorită investigaţiilor întreprinse de matematicienii români Solomon Marcus şi Cristian Calude, adevărul a fost restabilit.
Reîntors în ţară după obţinerea doctoratului, Sudan a funcţionat în învăţămîntul superior matematic din Capitală, pînă la încetarea sa din viaţă (1977), de asemenea în cadrul Institutului de Matematică. Activitatea sa matematică a continuat în domeniul abordat cu prilejul studiilor de doctorat. Sudan a ţinut primul curs de teoria mulţimilor din România în anii 1929—1930; contribuţiile sale sînt variate, mergînd de la teoria numerelor la geometrizarea fracţiilor, problemele dificile ale teoriei mulţimilor rămînînd însă în centrul preocupărilor sale.
Avea o gîndire matematică originală, care reuşea să descopere adevăruri matematice profunde în probleme aparent simple, banale.
Personalitate complexă, Gabriel Sudan era un excelent pedagog, apropiat de studenţii săi, care preţuiau atît claritatea şi eleganţa expunerilor sale, cît şi pasiunea pentru cercetare pe care izbutea să le-o transmită. Iubea în egală măsură filozofia, literatura şi muzica, avînd o adevărată pasiune pentru Enescu, Beethoven şi Wagner. Viaţa sa era în mare măsură legată de lecţiile sale, pe care le ţinea cu multă căldură, spre încîntarea celor ce-l ascultau.
   
ortografie alternativă:
Sudan, Gabriel
   
Curriculum vitae  
* 1899 Bucuresti nǎscut
1922 - 1926 Gottingen
1925 Gottingen
1929 - 1977 Bucuresti
† 1977 Bucuresti mort
Collections
Automatizarea, din 1950
Permanent links
DMG-Lib FaviconDMG-Lib https://www.dmg-lib.org/dmglib/handler?biogr=17184004
Europeana FaviconEuropeana  http://www.europeana.eu/portal/record/2020801/dmglib_handler_biogr_17184004.html
nach oben sus
×