spre pagina principală a DMG-Lib
Acasă  · Harta site-ului  · Contact  ·

Căutare avansată   Căutare mecanism

Cartianu, Gheorghe (1907 - 1982)

Click pentru a măriClick pentru a mări
 
Profesor roman

Atunci cînd copiii din comuna Borca (jud. Neamţ) se jucau aruncînd cu săgeţi de lemn peste rîul Bistriţa, nu se gîndeau, desigur, că peste ani de zile unul dintre ei va fi un mare om de ştiinţă, a cărui monografie Modulaţia de frecvenţă va fi tradusă în mai multe limbi de mare circulaţie, ca rusa, franceza etc. Şi nici atunci cînd aceiaşi copii au încercat să construiască singuri un avion de lemn, nu bănuiau că acelaşi Gheorghe Cartianu va fi realizatorul unor premiere în radiotehnica românească, cum a fost primul radioreleu cu modulaţie de frecvenţă proiectat şi realizat de specialiştii români.
Născut la Borca, Gheorghe Cartianu a urmat liceul la Bacău, apoi secţia Electromecanică a Şcolii Politehnice din Bucureşti, pe care o absolvă în 1933. În paralel urmează şi cursurile de matematică ale Facultăţii de Ştiinţe din Bucureşti. Dar sănătatea îi era fragilă, o grea boală de plămîni se declară, aşa că s-a impus un tratament medical sever. Voinţa sa învinge însă boala şi din 1934 îl găsim asistent la Politehnica din Bucureşti, la cursurile de radiocomunicaţii pe care le iniţiase prof. Tudor Tănăsescu, dar şi la matematici speciale, ca asistent al profesorului Ernest Abason. E remarcabil faptul că, deşi a avut o sănătate precară, nu s-a plîns niciodată şi a muncit fără preget întreaga sa viaţă.
După reforma învăţământului din 1948, Gheorghe Cartianu devine şeful catedrei de radiocomunicaţii, din cadrul Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii a Institutului Politehnic din Bucureşti — catedră atunci creată — funcţie pe care o ocupă din 1952 şi pînă în 1977, cînd se retrage din învăţământ, dar nu şi din viaţa ştiinţifică, unde rămîne mereu prezent şi activ, pînă în ultima clipă. A fost membru corespondent al Academiei din 1964.
Savant în adevărata accepţiune a cuvîntului, Gh. Cartianu este autorul primelor studii semnificative, publicate la noi, de înaltă ţinută ştiinţifică, nu numai în domeniul radiotehnicii, dar şi în unele capitole importante ale electricităţii. Menţionăm astfel, în primul rînd, studiul său privind elementele de circuit electric care prezintă o rezistenţă negativă, la care putem adăuga şi studiul privind echivalenţa dintre păturile magnetice şi curenţii electrici etc.
Profesorul Cartianu a creat şcoala românească de radiotehnică şi radiocomunicaţii, îmbinînd în mod fericit aspectele teoretice cu cele practice. Studiile sale se întind pe o arie vastă, ce cuprinde modulaţia de frecvenţă, stabilitatea circuitelor electrice, sinteza circuitelor electrice liniare, fiabilitatea, teoria comunicaţiei, cibernetica. Astfel, a stabilit un important criteriu de stabilitate, deosebit de important din punct de vedere teoretic, în ceea ce priveşte practica. Amintim că primele emisiuni experimentale de radiodifuziune pe unde metrice din ţara noastră s-au realizat cu instalaţii cu modulaţie de frecvenţă, de concepţie proprie (1947-1950), proiectate şi realizate de prof. Gh. Cartianu. El a fost şi creatorul primului radioreleu experimental cu modulaţie de frecvenţă pe unde metrice (1952), ocupîndu-se mult de unele probleme de avangardă, cum ar fi propagarea undelor de radio în galeriile de mină, transmiterea prin radio, în permanenţă, a orei exacte etc. Cercetările sale au condus la realizarea unei instalaţii de dispecerizare a transportului în mine, la instalaţia de ceasuri a metroului bucureştean etc. Pentru activitatea sa ca inventator, a fost distins cu medalia de aur la Expoziţia internaţională de la Nurnberg (1967). Dar principalul merit al profesorului Gh. Cartianu, rămîne, fără îndoială, crearea puternicei şcoli de radiotehnică şi radiocomunicaţii. Deschis tuturor problemelor, sensibil faţă de colaboratorii pe care îi alegea cu grijă şi de care se ocupa îndeaproape, Gh. Cartianu era un om complet, care declara: „A nu fi atent la artă, la literatură, pentru că eşti inginer, e o mare eroare. Te transformi într-o maşină, devii un robot lipsit de sensibilitate".
   
ortografie alternativă:
Cartianu, Gheorghe
   
Curriculum vitae  
* 1907 Borca Bacau nǎscut
1933 Bucuresti
1948 Bucuresti
1952 - 1977 Bucuresti
1964 Bucuresti
† 1982 Bucuresti mort
Collections
Automatizarea, din 1950
Imagini
 
Cartianu Gheorghe
Click pentru a mări
Permanent links
DMG-Lib FaviconDMG-Lib https://www.dmg-lib.org/dmglib/handler?biogr=17185004
Europeana FaviconEuropeana  http://www.europeana.eu/portal/record/2020801/dmglib_handler_biogr_17185004.html
nach oben sus
×