spre pagina principală a DMG-Lib
Acasă  · Harta site-ului  · Contact  ·

Căutare avansată   Căutare mecanism

Hulubei, Horia (1896 - 1972)

Click pentru a măriClick pentru a mări
 
Fizician roman

Se poate afirma că fizica atomică din România — şi chiar din lume — a beneficiat din plin de activitatea rodnică a savantului Horia Hulubei. Născut la Iaşi, frecventează cursurile Liceului Internat din acelaşi oraş, numele său fiind înscris pe tabela de onoare a acestei şcoli. Încă din acea vreme, ştiinţa şi tehnica îl pasionau. „Colaboram la Gazeta matematică încă de pe atunci, organizam cu colegii simpozioane ştiinţifice — a mărturisit el într-un volum de interviuri. Eram fericit că făceam ce-mi place. Împreună cu doi prieteni, am construit chiar şi un planor, pe care l-am experimentat cu succes."
Studiile superioare, pe care le începuse în 1915, la terminarea liceului, sunt întrerupte de intrarea în război a României. El luptă pe front ca infanterist în România, luînd parte la glorioasa bătălie de la Mărăşeşti şi apoi ca aviator în Franţa, în cadrul unui grup de tineri recrutat de şeful misiunii militare franceze în România, generalul Berthelot, fiind rănit şi decorat. După terminarea primului război mondial, îşi reia studiile, iar la terminarea lor se dedică învăţămîntului, devenind pe rînd, preparator, apoi asistent la catedra de chimie fizică a Universităţii din Iaşi. Din dorinţa de a fi în contact cu cei mai reprezentativi savanţi ai vremii, desfăşoară o activitate de cercetare şi în Laboratorul de Chimie Fizică al Sorbonei, laborator condus în acea perioadă de renumitul savant Jean Perrin, lucrînd aici, cu întreruperi, în perioada anilor 1927-1938. In 1933, îşi ia doctoratul în fizică la Paris, ajungînd chiar director de cercetări la Universitatea din Paris. Horia Hulubei activează susţinut în ţară, fiind, pe rînd, conferenţiar, profesor, la universităţile din Iaşi şi apoi Bucureşti. Aici, pe lîngă intensa muncă de cercetare ştiinţifică, are o foarte bogată activitate de cercetare şi organizare a Institutului de Fizică, creat în 1948 şi pe care îl conduce pînă în anul 1965, cînd trece la conducerea Institutului de Fizică Atomică, atunci nou creat.
Horia Hulubei are meritul de a fi format generaţii întregi de specialişti în fizica atomică şi nucleară. În acelaşi timp, el s-a distins şi prin importante descoperiri ştiinţifice. Astfel, a obţinut, primul în lume, spectre de raze X în gaze. In acest scop, el şi-a construit un spectrometru special, de concepţie proprie. Savantul român are contribuţii importante şi în fizica neutronilor, în studiul elementelor transuraniene, în studiul reacţiilor nucleare, mai ales în ce priveşte interacţiile nucleare la energii joase, medii şi înalte. A studiat, de asemenea, dezintegrarea mezonilor.
Ca prim director al unor importante institute de cercetare, Horia Hulubei a avut un rol decisiv în punerea în funcţiune — pentru prima dată în ţară — a unui reactor nuclear (cel de al doilea din Estul Europei) şi a unui ciclotron, pentru ca ulterior să organizeze cercetarea ştiinţifică bazată pe aceste instrumente moderne de studiu. De asemenea, Horia Hulubei a avut o remarcabilă activitate internaţională, fiind unul din principalii organizatori ai celebrului „Palat al Descoperirilor" de la Paris (1937). El a fost şi vicepreşedinte al Consiliului Guvernatorilor Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică (cu sediul la Viena) şi membru al Institutului Unificat de Cercetări nucleare de la Dubna (U.R.S.S.).
Pentru meritele sale cu totul remarcabile, Horia Hulubei a primit numeroase distincţii ştiinţifice atât din ţară cît şi din străinătate, fiind, în acelaşi timp, membru a numeroase academii şi societăţi ştiinţifice de prestigiu, naţionale şi internaţionale. A fost ales în 1937 membru corespondent al Academiei Române, iar în 1955 membru titular al Academiei R.P.R. „Una dintre satisfacţiile mele cele mai mari — a declarat el — este că, prin înfiinţarea Institutului de Fizică Atomică, s-a realizat posibilitatea de a se creşte în ţară cadre de fizicieni eminenţi — dintre care mulţi au lucrări deja cunoscute în lume, aducînd prestigiu ştiinţei româneşti şi asigurînd schimbul de mîine în acest sector."
   
ortografie alternativă:
Hulubei, Horia
   
Curriculum vitae  
* 1896 Iasi nǎscut
1919 Iasi
1927 - 1938 Paris
1935 Bucuresti
1937 Bucuresti
1955 Bucuresti
† 1972 Bucuresti mort
Collections
Automatizarea, din 1950
Imagini
 
Hulubei Horia
Click pentru a mări
Permanent links
DMG-Lib FaviconDMG-Lib https://www.dmg-lib.org/dmglib/handler?biogr=17191004
Europeana FaviconEuropeana  http://www.europeana.eu/portal/record/2020801/dmglib_handler_biogr_17191004.html
nach oben sus
×